4/5/6-12-2012.

Regionalna konferencija u Beogradu u organizaciji GFC


The Global Fund for Children iz Washingtona nakon Rusije i Kazahstana organizovao je radionicu i za svoje partnere iz jugostistočne Evrope. Savetovanje je održano 5 decembra 2012. godine u sali za konferencije „Santorini” hotela Zira u Beogradu. Udruženje „Klub 21” je bio partnerski učesnik ovog seminara. Svrha susreta je bila razmena iskustva i razmatranje organizacionih izazova i uspeha unutar partnerske mreže. 

Vidi: Fotogalerije >>>

Da bi se postigao ovaj cilj radionice, svaka organizacija je trebala da se priprmi za takozvani "Galerija Walk" to jest, da izradi po jednu plakatu, uz pomoć kojih su na interaktivan način mogli da se upoznaju i da predstave svoju organizuaciju. Na plakati smo trebali što očiglednije i interesantnije predstaviti sledeće aspekte našeg rada:

    1. Vizija

    2. Kratak opis organizacije

    3. Glavni programi

    4. Jednu do dve najbolje prakse ili inovacije organizacije

Pripremanje plakata je istovremeno predstavljalo jedno malo takmičenje za učesnike, jer plakata je odslikavala, sem zadatih tema i našu kreativnost i spretnost u pretocenju imaginacija u konkretne oblike. Gotovi plakati su postavljeni u konferencijskoj prostoriji istovremeno, izložbenom tehnikom.  Radionica je tekla interaktivno jer su se učesnici uputili u "obilazak galerije" pri  čemu prilikom razgledanja  plakata mogli su postavljati pitanja, odnosno dobiti dopunska objašnjenja.

U daljem toku  radionice, gospodin Joseph Bednarek održao je prezentaciju o GFC Metricsu kao logičnoj osnovi izrade projekata. Gđa. Lukosava N. je održala radionicu na sledeće  teme:

1. Zašto zagovaranje. Zagovaranje i očekivani ishod

2. Istraživanje o najčešćim pristupima u zagovaranju

Po završetku čitave radionice učesnici su izvršili evaluaciju zajedničkog rada procenjivajući njenu uspešnost u formalnom (pismenom) obliku.

Nakon sminara u Beogradu  predstavnici The Global Fund for Children, Mr Joseph Bednarek i Ms Neha Raval  6. decembra 2012. godine doputovali su u Suboticu u posetu Udruženju „Klub 21”, odnosno Klubovima „Mesečina”. Goste smo dočekali u Američkom Kutku “Mesečina” u ranim poslepodnevnim satima gde su naši mladi volonteri (Bojan Stipić és Aleksandar Ćalov) mogli na engleskom jeziku da razgovaraju sa gostima, da referišu o postignutim rezultatima u proteklom periodu i da prikažu jednu prezentaciju o partnerstvu GFC-a i Udruženja „Klub 21”. Nakon toga je uslijedila poseta Dečjem dnevniom centru “Mesečina” U Centru gdin. Milan Torbica je održao radionicu o tehnikama lične odbrane od fizičkog napada. Učiteljica Erika Gubena je specialnom tehnikom izradjivala zimske pejzaže na kartonu sa decom. Csaba Sarnyai, student učiteljskog fakulteta organizovao je radionicu pozitivne komunikacije putem grupnih dečijih igri. Iz Centra smo otputovali minibusom do Tavankuta (15 km) u posetu Klubu “Mjesečina9” koji je zadnji osnovan podrškom GFC-a u mesnoj Osnovnoj školi “Matija Gubec”. Deca su u čast gostiju iz Vašingtona u 18:00 sati priredili Mikulš-zabavu sa bogatim muzičkim i drugim programom.U 20:00 sati krenuli smo nazad za Suboticu gde smo se oprostili od gostiju i poželeli smo im sretan put.

Kao što su odrasli tako su se i deca radovala gostima iz GFC, pa su im prikazala rad klubova, pohvalila se svojim znanjem i raznim veštinama (ples, sviranje i dr.), i puno su pričala sa njima. To je bila prilika i za njih da se zahvale za višegodišnju podršku GFC-a  deci Subotice u klubovima “Mesečina”.

Deže Kiš