27-29. 04. 2010. Bosna i Hercegovina

Sedmi trening u Bugojnu


     Naše putovanje u Bugojno (centralna Bosna) počelo je sa avanturom i avanturom se i završilo. Nakon pola dana putovanja kasno uveče smo stigli u Bugojno, gde smo imali konflikt sa taksistom zbog previsoke cene vožnje, a u motelu «Heko» zbog nestanka struje dočekao nas je mrak.

    Sutradan smo obišli Centar u Gornjem Vakuf-Uskoplju, gde smo po već dobrom starom običaju razmenili iskustva iz proteklog perioda i nastojali zajednički pojasniti neke nejasnoće, napredovanja ali i zaostajanja u aktivnostima.
    Drugi i treći dan smo radili u motelu. Teme su bile ozbiljne. To dokazuje i činjenica što nam je predavačica bila doc. dr Senija Tahirović iz Sarajeva, koja nam je prezentovala teme: agresivnost kod dece, povučenost dece, gubitak kod dece, a drugi predavač je bio Mathijs Euwema sa sledećim temama: razvoj deteta, moralni razvoj (kako se nositi sa laganjem). Predavači su naizmenično prezentovali svoje teme. Mathijs svoja predavanja je držao na engleskom jeziku uz simultano prevodođenje gospođe Branke Ivanović, kordinatorke CNF CEE-a. Na kraju rada grupa je stvarno bila iscrpljena.
    Treći dan smo krenuli kući. Plan putovanja: Bugojno—Banja Luka—Novi Sad—Subotica uz presedanje iz Banja Luke za Novi Sad. Autobus iz Bugojna je krenuo sa kašnjenjem, tako da tek u autobusu smo saznali da ne vozi do same autobuske stanice već samo pored magistrale. Zbog toga smo mogli zakasniti presedanje u Banja Luki da nismo zaustavili nepoznatog čoveka sa kolima, koga smo zamolili na da nas odveze do autobuske stanice. On je očigledno bio ne samo dobričina već i otresit, i sa nekoliko poziva mobilnim telefonom je saznao put kojim se kreće spomeniti autobus i napravio mu prečicu. Ovim putem se zahvaljujem gospodinu Željku Lukajiću na nesebičnoj pomoći.


Lošonc Tibor
koordinator