23-25. mart 2010.

Šesti trening u Bosni i Hercegovini


     Šesti seminar je održan, takođe, u Tuzli. Pošli smo iz Subotice 23. marta ujutro u osam sati autobusom „Topolatransa” i uz samo jedno presedanje i sretni prelazak granice kod Sremske Rače poslepodne u pola tri već smo udisali „slani” vazduh grada Tuzle.

     Dobili smo svoje sobe u hotelu ali nismo imali vremena za smeštaj, jer je bio orgnaizovan prevoz autobusom do mesta savetovanja, to jest u ustanovu koja se zove „Prijateljstvo”. Zgrada ustanove je dvospratna i čini se da maksimalno odgovara realizaciji projekta „Danas deca, sutra roditelji”. Tu je Mathijas Euwema, holandski psiholog, vodio trening sa nama iz intervizije na temu „Rad sa decom problematičnog ponašanja”. Konačno, poslepodne u šest sati mogli smo se smestiti u svoje hotelske sobe i nakon divne večere pošli smo na počinak

     Sutradan ujutro u sali za ručanje hotela dočekao nas je bogat švedski sto. Od tada edukacija se realizovala u TALDi Centru, čija je prva tema bila rad i obaveze volontera i koordinatora projekta. Predavač iz Banja Luke, Jugolav Jevđić održao je sveobuhvatno predavanje uz prezentaciju o tome, kako mogu osoblje, bilo volonteri ili koordinatori, svojim tempom rada i svojim aktivnostima obogatiti i učiniti uspešnijim funkcionisanje dečije ustanove. Govorio je i o superviziji rada volontera i posebno je akcentovao značaj evaluacije i monitoringa istog.

     Trećeg dana edukacije rad u TALDi Centru smo počeli nešto ranije. Jugoslav Jevđić ovog puta svoje predavanje je posvetio evaluaciji plana rada volontera. Naučili smo kako treba evaluacijom stvoriti sveobuhvatnu sliku o nečemu, naprimer o kvalitetu funkcionisanje jedne ustanove na osnovu njenih jednogodišnjih aktivnosti. Posebno se osvrnuo na zakone i propise koje se tiču volontera i koordinatora, naravno važećih u Bosni i Hercegovini.

     Opraštanje, taksi i autobus Tuzla—Bijeljina u 11,30 sati „korak bliže domu”. Usledila je linija Bijeljina—Subotica u 12.30 i pre izlaska meseca već smo bili u Subotici.


Čaba Šarnjai

Koordinator

 

- Za više slika klikni na gornju fotku -