Centar za decu “Mesečina” - 27. mart 2010.

Likovna radionica u Centru za decu


     U Mesnoj zajednici „Peščara” tokom decembra 2009. godine, na osnovu načela holandskog projekta „Danas deca, sutra roditelji” formirana je likovna radionica za decu osnovnoškolskog uzrasta. Grupa broji dvanaest članova. Na samom početku sam primetila da se pre započinjanja rada „kružoka” deca rado upuštaju u razgovor i da se unutar grupe spontano stvara atmosfera međusobne otvorenosti i poverenja. U početku su to pretežno bili razgovori na temu učenja i škole ali vrlo brzo su došle na red i teme iz života njihovih porodica koje su bile i vesele i tužne a neke i tragične.

     Tako smo slušali priče o preminulim očevima čak od troje dece, o razvodima roditelja, pa i o drugim njihovim bolnim doživljajima. O svemu tome deca su govorila sa „naivnom” iskrenošću i jednostavnošću i sve im je to predstavljalo veliko olakšanje. Shvatila sam da deca imaju veliku potrebu za verbalnom komunikacijom i da nakon ovakvih grupnih „seansi” svako dete očiglednije i originalnije projektuje i tematizuje svoja osećanja i doživljaje u svom likovnom radu. Na ovaj način metodizirana likovna radionica obično je imala veseo završetak sa puno smeha i radosti.

     Nakon otvaranja besplatnog dnevnog boravka u Subotici pod imenom Centar za decu „Mesečina” to jest od 4. februara 2010. godine likovna radionica je jedna od aktivnosti u ovom Centru. Decu redovno prevozimo kombijem sa zapadne periferije grada na istočni periferiju grada (radi se o udaljenosti od oko 3 kilometra). Ali vredi i truda i vremena i novca, jer je dečiji centar „Mesečina” pravi raj za moje mališane. Ovde je prostor od 120 kvadratnih metara uređen u stilu funkcionalnog porodičnog doma, gde deci stoje na raspolaganju savremeni informatički, rekreativni uređaji i sportska oprema, koje mogu koristiti uz stručnu podršku koordinatora i stručnjaka-volontera Centra. Uz gore navedeni način rada sa decom i uz ovakve uslove „stanovanja”, ranjiva i suptilno senzibilna duša ove dece se prosto isceljuje i ličnost im se socio-emocionalno rehabilituje. Sve se to da očima videti u razvijanju njihovih parcijalnih likovnih sposobnosti kao što je osećaj prostora (spacijalna sposobnost), sposobnost koncentracije pažnje (tenacitet i vigilitet), okulomotorna koordinacija, vizuelna percepcija, preciznost pokreta i dr.

     Ovo su deca koja žive u najsiromašnijem delu Subotice, te je njihov socio-emotivni razvoj istinski dokaz da su u dubini ličnosti svakog čoveka skrivene brojne mogućnosti, potencijali, ali da bi oni došli do izražaja potrebno je stvoriti za to pogodne uslove i odgovarajući pristup u vaspitanju. „Moja” deca veoma lepo napreduju i svoju zahvalnost lično meni i Centru za decu „Mesečina” ispoljavaju u vidu radosti, sreće, dobrog raspoloženja i u vidu prelepih likovnih radova.


Vođa radionice,

Lidia Šili, učiteljica u penziji

- za više fotografija klikni na gornju sliku ili meni FOTOGALERIJE -