17-22/7/2011

Kamp ekologije i ribolova, 17-22- jul


Ove godine organizovan je u Kanjiži po redu osmi kap ribolova i ekologie, gde vec druge godine sem dece iz okoline Kanjiže učestvuju i subotička deca iz Dečjeg Centra „Mesečina”. Kamp je bio smešten kod jezera Metalmania.

Vidi: Fotogalerije >>>

Mnoštvo napornih programa, niz radosni novosti su činili veselim, a ponekad i tužanim život 27 djece kampera. Prvi dan je prošao dizanjem šatra,sklapanjem poznanstava, razgledanje terena, kupanjem i probnim ribolovom. U večernjim satima zahvaljujući tehničkoj opremi "Mesečina", održano je predavanje i filmska prezentacija deca su mogla da se upoznaju sa razornim delovanjem čoveka na floru i faunu okolnih šuma. Prezentacija je predstavljala uvod za turu dec po šumama duž reke Tisa koji je bio planiran za sledeći dan. Pred počinak karaoke pevanje podigao raspoloženje kampera.

Naredni dan, ponedeljak ceo dan smo proveli obilsakom i razgledanjem šuma i vratili smo se u logor umorni. Nakon večere imali smo filmski program, i pogledali smo film o obnavlajnu Palićkog jezera 1975. godine - ne slučajno.

Sljedeći dan na smo imali izlet na jezero Ludoš u blizini Palića, gdje su sae djeca oduševila jezerom i istorijatom njegovog okoliša. Zahvaljujući Otu Sekerešu mogli smo upoznati proći edukativim šumskim stazama .

U Sredu, unatoč kišnom vremenu nsprsvili dmo biciklistički karavan u ovom kraju, posetili "čarobnom bunar" a pošto se u medjuvremenu pojavilo na vidiku nevreme tu nismo mogli ostati duže vrijeme. Nastavili smo pu do fabrike crepova "Tondach" gdje Andraš Tot, predsednik Sportskog ribolovnog društva „Bratstvo” i poslovodje fabrike su nas primili i pokazali su nam čitavu fabriku. Deca su sa zanimanjem pratila kako će od iskopane gline postati crep tokom proizvodnog procesa. Uveče, u logoru uz magičnu svetlost vatre smo pevali, svirali gitau i na kraju , ali na kraju sve nas jesvladao umor, razišli smo se u svoje šatore, gde smo napravili jedno veliko spavanje.

U četvrtak je stigao dobro zasluženi odmor, jer izmedju unapred oformljenih ekipa organioano e takmičenje ribolova na jezeru Jelen. Uzbidjeni takmičenjem smo se vratiliu logor, gde pomalo neraspoloženi počeli smo da se pripremamo za konačan razilazak. Zvuk roga, koji nas je toliko puta uzbudio ili smiri, jer nas je i budio ujutro a i upućivao nas na počinak, ovoga puta nikog nije oraspoložio. U tmurnom raspoloženju smo dočekali svitanje zore.

Jutro, na dan razilaska proveli smo sa pridošlim roditelkima i drugim članivima porodica dece. Pekli smo zajedno slaninu na ražu. Makon toga srušeni šatori, kola su trubila, opraštali smo se, ali smo u srcima poneli ovaj mali pojezerični logor kao divnu uspomenu na atmosferu porodičnog druženja.

Čaba Šarnjai
 

Voitel kampa