Februar 2011.

Zimski raspust u Centru za decu „Mesečina”, Školska 2010/11. godina


Za vreme zimskog raspusta Centar za decu „Mesečina” radio je dvokratno svakog dana, pa i subotom. Dnevni boravak za osnovce specijalnog programa, koji svoje usluge pruža besplatno, ovom prilikom mogla su posetiti u više navrata i deca iz svih Klubova „Mesečina” sa teritorije Grada Subotica. Fondacija „Mesečina” izdvojila je novčana sredsva za potrebe prevoza dece sa većih udaljenosti kombijem. Tako su deca „mesečinari” doputovala u Centar „Mesečina” sa teritorije mesne zajednice „Peščara”, iz Male Bosne, iz dela grada koja gravitira osnovnim školama „Kizur Ištvan” i „Jovan Mikić”, kao i deca sa teritorije Makove Sedmice.

Jedna od bitnih vrednosti programa „Mesečina” je da tokom godine organizuje susrete, smotre za decu svih noćnih sportskih klubova, što je zanačajan doprinos primeni tolerancije u praksi. Deca različitog uzrasta, pola, nacionalnosti, različitog cosijalnog stanja i različite verske opredeljenosti i koja dolaze iz različitih delova grada, upoznaju se i sprijateljuju tokom neformalnih takmičenja i drugih programskih aktivnosti. I ove tri nedelje deca su mogla učestvovati u raznim razvojnim radionicama, takmičiti se, gledati filmske projekcije, igrati savremene interaktivne informatičke sportske igre. Mogla su vežbati i ulogu domaćina i domaćice sa svim atributima ovih uloga, kao što su prijem gostiju, spremanje osveženja i posluženja, posluživanje, rad u kuhinji, priprema raznih jela, pranje posudja i spremanje čitavog „stana”, odnosno Centra za decu „Mesečina”

«Ekskluzivni» dogadjaj, o kojem se još uvek govori, bilo je veče 31. decembra 2010. kada je grupa dece Novu godinu svečano dočekala u prostorijama Centra uz pismemi pristanak roditelja. Osnovci nižih i viših razreda na multikulturalnoj osnovi su mogli sami aranžirati to veče i sebe animirati kako bi dogadjaj što više ličio na doček nove godine koji vide kod svojih roditelja ili na programima elektronskih medija.

Za tri nedelja dnevni boravak mesečinara posetilo je 220 dece. U sastavljanju i realizaciji programskih aktivnosti Centra radilo je 14 stručnih aktivista i volotnera, kao i četiri roditelja.

Deže Kiš

Glavni koordinator Centra

Vidi: Fotogalerije>>>